چگونه فرش دستباف را تمیز کنیم؟
در این پست به شما یاد میدهیم که چطور فرش های دستباف ایرانی خود را تمیز کنید تا مثل روز اول تازه به نظر برسند.
بالاخره یک فرش دستباف خریدید! حالا به دنیایی از تجملات و از طرف دیگر شکوه و عظمت وارد شده اید. شاید هم به کلکسیون با ارزشتان یک قطعه ی جدید و فوق العاده اضافه کرده اید. به هر صورت این عضو جدید و اصیل خانه تان می تواند به محیطی که آن را در برگرفته جلوه ای تازه بدهد.
فرقی نمی کند اولین باری باشد که فرش دستباف خریده اید یا خیر، باید توجه داشته باشید که اطلاع از روش های مناسب تمیز کردن و روشهای نگه داری هر وسیله با ارزشی مثل فرش، فاکتوری کلیدی است.
فرش های دستباف ایرانی انواع مختلفی دارند که اکثرا روش پاک سازی مشابهی را دارا هستند. گام به گام با روشی که در ادامه خدمتتان ارائه می کنیم همراه باشید.
۱- هر هفته فرشتان را جارو بکشید
جاروبرقی کشیدن راه کاری استاندارد است. اما لازم است توضیحات مناسبی راجع به آن داده شود. مانند هرقالی دیگری، هوشمندانه است که زود به زود فرش را جارو بکشید تا چرک یا کثیفی بر آن ننشیند. با این حال در حین انجام این کار باید دقت زیادی به خرج دهید. بخش میانی و اصلی فرش را جارو کنید ولی به حاشیه هایش کاری نداشته باشید تا فرشتان دچار آسیب نشود.
۲- از برس جاروبرقی استفاده نکنید
برس چرخشی جاروبرقی را به کار نبرید. سرعت تسریع شده این برس ها در طول زمان باعث فرسودگی بافت فرش خواهد شد. همچنین سعی کنید سرعت مکش جاروبرقی زیاد نباشد.
۳- فرش دستباف را بشویید
هر شوینده ای غیر از شامپو فرش ممکن است به فرش آسیب بزند. نکته ی اصلی در شست و شوی فرش این است که با دقت و به آرامی انجام شود. قبل از هر اقدامی، بخش کوچکی از فرش را بشویید و اطمینان حاصل کنید که فرش کمرنگ یا لکه دار نشده و فرسوده تر به نظر نمی سد.
از یک برس نرم یا اسفنج استفاده کنید. همه ی بخش ها از جمله حاشیه فرش را در آب جاری شستشو دهید، سپس آب های اضافی را خشک کنید.
حالا اجازه دهید بخش جلویی فرش خشک شود. بعد از خشک شدن یک طرف آن، فرش را بچرخانید. در ادامه این مرحله، فرش را جارو کشیده یا برس بزنید تا مطمئن شوید رطوبتی در بافت آن باقی نمانده و پرزهایش به هم نچسبیده اند.
۴- لکه های فرش دستباف را پاک کنید
پاک کردن لکه ها روی فرش دستباف مساله ای کاملا متفاوت است. اگر نوشیدنی، چسب مایع یا هرچیز دیگری روی فرشتان ریخته و لکه ایجاد کرده است؛ وسیله ای زیر آن بگذارید تا به خشک کردن فرش کمک کند. این وسیله میتواند هر ظرف یا سطلی باشد که آب بتواند در آن بچکد و از فرش خارج شود.
هنگام تمیز کردن اول آن را پاک کنید. اگر این نقطه را با بی دقتی خیس کنید، امکان دارد لکه به جاهای دیگر فرش هم منتقل شود. از اسفنج یا تکه ای پارچه برای پاک کردن الیاف استفاده کنید تا از چسبیدن مواد تشکیل دهنده لکه در اثر اصطکاک جلوگیری شود.
۵- فرش دستباف را گردگیری کنید
برای این کار فرش را بیاویزید و با جارو از هر دو طرف به آن ضربه بزنید تا گرد و غبار آن خارج شود. با این کار الیاف فرش تمیز، ثابت و یکدست میمانند.
۶- یک نظافتچی متخصص استخدام کنید
این مطمئن ترین کار است. مشکل تمام روش های ارائه شده این است که به هر حال احتمال ناچیزی برای آسیب دیدن فرش دستباف وجود دارد. حتی اگر با دقت تمام هر مرحله را طی کنید بعید نیست نهایتا از مرز باریک خطر عبور کنید.
اگر تردید دارید حتما نظافتچی حرفه ای استخدام کنید، زیرا فرش های دستباف خیلی باارزش هستند. اگر چه این فرش های آنتیک دوام و طول عمر بالایی دارند، آسیب های وارده به آنها به سختی قابل جبران است. فرش های ایرانی مانند هر محصول دیگری برای نگهداری و حفظ ساختار دست بافتشان نیاز به تمیز شدن دارند. تنها تفاوت آنها این است که ساخت آنها کاملا با دست انجام شده و همین پیچیدگی پروسه ی بافت، مرمت آنها و برگرداندنشان به حالت اول، به سختی تمام انجام می شود.